Ik vertrek. Ik vertrek niet. Wanneer ga je naar de kraamkliniek?

Spotlight
Ik vertrek. Ik vertrek niet. Wanneer ga je naar de kraamkliniek?
Tips

Dit is allesbehalve een domme vraag, die alle mama’s zich stellen, ook bij het 4de kindje! Je kreeg duidelijke uitleg tijdens de voorbereidingssessies, maar als D-day dichterbij komt….  krijgen haast en paniek soms de bovenhand op kalmte.

Het komt erop neer alert te zijn voor een aantal signalen die een mogelijke voorbode zijn:

Vals alarm

Tijdens je laatste maand voel je je baarmoeder regelmatig samentrekken, net alsof je kleine buikkrampen hebt. Deze krampen zijn onregelmatig en niet altijd even krachtig. Aarzel niet om je te laten onderzoeken door je arts, die dan zal weten te zeggen dat ‘er beweging in de zaak komt’. Men spreekt dan van voorweeën, die reeds enkele weken voor de bevalling kunnen optreden.

De eigenlijke weeën

Echte weeën voelen als steken aan of zoals de pijn bij hevige maandstonden, in je buik en ter hoogte van je onderrug, wat aanvoelt als een ‘buikkramp’ die start, heviger wordt en weer volledig verdwijnt, tot de volgende. Dit betekent dat de arbeid begonnen is.
Als je je hand op je buik legt, zal je voelen hoe je baarmoeder zo hard als een steen wordt en van vorm verandert tijdens de contractie, die bijna een minuut duurt. Ga liggen, neem een bad en ontspan.

Voordat je naar de kraamkliniek vertrekt, moet je wachten tot je weeën regelmatig geworden zijn en met steeds kortere tussenpozen terugkeren: eerst om het halfuur, daarna om de 20, 15, 10 en 5 minuten. Je arts zal je, afhankelijk van de afstand vanaf je woonplaats, gezegd hebben op welk moment je best kan vertrekken. Bel in geval van twijfel de vroedvrouw van de kraamkliniek, die je voort kan helpen.

Het breken van de vliezen

Mogelijk verlies je ineens een grote hoeveelheid water zonder dat je deze stroom kan stoppen. Een zeer vreemde gewaarwording! Soms kan je spreken van een echte zondvloed.
Blijf kalm, dit is gewoon het scheuren van het vruchtwatervlies zodat eensklaps het vruchtwater weg kan waar je baby al 9 maanden in zwemt. Het breken van de vliezen duidt meestal op de start van de weeën en het begin van de arbeid.
Ga dan meteen naar de kraamafdeling, ook als je geen weeën hebt. Wacht echter tot je op de kraamafdeling bent om eventueel een bad te nemen, de vroedvrouw kan er dan voor zorgen dat alles goed verloopt.

Het verlies van de slijmprop

Hier wordt veel over gepraat, maar het gebeurt vaak onopgemerkt. Een paar dagen of enkele uren voor de bevalling zal je een slijmerige, bruinachtige prop verliezen, mogelijk wat rozig door de aanwezigheid van bloed. Dit is het signaal dat de arbeid weldra zal beginnen omdat de baarmoederhals verandert en wijder wordt, maar dit is niet noodzakelijkerwijze het signaal om naar de kraamkliniek te vertrekken.

Je moet nooit bang zijn je arts of de vroedvrouw van de bevallingskamer te bellen.  Het is moeilijk te bepalen wanneer de arbeid effectief begonnen is.  Je kan beter een paar keer te vroeg in de kraamkliniek aankomen dan dat je halsoverkop moet vertrekken.


In hetzelfde thema

Tips
Methoden om je voor te bereiden op de bevalling

Methoden om je voor te bereiden op de bevalling

Tips
Ouder worden: een ingrijpende gebeurtenis!

Ouder worden: een ingrijpende gebeurtenis!

Tips
Mijn baby is geboren

Mijn baby is geboren