Baby’s uitzet

Spotlight
Baby’s uitzet
Tips

Nog slechts drie maanden voordat je baby geboren wordt. Tracht nog voldoende rust in te bouwen in deze periode, waarin je ook mag starten met baby’s uitzet samen te stellen. Niets zo opwindend als het inrichten van het babyhoekje en zijn kast te vullen met schattige babyspulletjes.

Zijn eerste garderobe

Hou bij het kopen van de 1ste babyspulletjes volgende praktische tips voor ogen:

 • Koop kleding die gemakkelijk aan te trekken is bij een baby die constant beweegt. In het begin ook best kleertjes die je niet over het hoofdje moet trekken. Baby’s houden daar niet van! Een mooi rolkraagje? Geen goed idee! Denk eerder aan knopjes en een velcrosluiting.
 • Gemakkelijk te wassen en snel droog,
 • Comfortabele en aangenaam zittende kleding, waarin baby vrij kan bewegen zonder zich bloot te woelen. Katoen is het beste materiaal voor de gevoelige babyhuid. En liever geen lintjes en strikjes, al kan dit er zo schattig uitzien….

Je kleintje groeit erg snel. Koop daarom niet te veel kleding voor de eerste leeftijd. Die van de 2de leeftijd kan hij al na enkele weken dragen en zullen hem tot de leeftijd van ongeveer 7 maanden dienen.

Hoe groot moet deze zijn?

Een baby wordt zeer dikwijls verschoond, voorzie dus voldoende kleding, maar overdrijf ook niet. Je kleintje groeit immers zeer snel!
Een echte geboorte-uitzet wordt slecht weinig of zelfs helemaal niet gedragen, naargelang de grootte van je baby. Dit geldt ook voor spulletjes voor de leeftijd van 1 maand.
Een tiental rompertjes en pyjama’s maat 1, 3 en 6 maanden lijkt ons oké. Voorzie ook een vier- of vijftal meer geklede baby-outfitjes in deze maat.

En vergeet niet volgende zaken :

 • babyslofjes,
 • een engelennestje,
 • een grote hoeveelheid katoenen doeken voor onder baby’s hoofdje in bed en om alle kleine ongelukjes op te kuisen,
 • een wikkeldekentje voor tijdens het eten en voor bezoekjes buitenshuis

Om lekker in weg te dromen

De draagwieg

Deze is handig totdat baby ongeveer 5 maanden oud is en zal je veel diensten leveren. Een dergelijke wieg kan je gemakkelijk met je meenemen, overdag maar ook ‘s nachts als het moet.

Een wieg of spijlenbedje

Het wiegje dat recht van de zolder in je ouderlijke huis komt heeft de charme van een sprookje! Het biedt je kleintje een ruimte op maat. Als je er geen op zolder vindt, is dit een belangrijke aankoop. Als alternatief kan je voor een spijlenbedje gaan. Dit moet volgende eigenschappen hebben:

 • Stabiel,
 • gemakkelijk afwasbaar,
 • de bedbodem is in hoogte verstelbaar zodat je na 6 maanden geen nieuw bedje moet kopen,
 • liefst met een open latwerk, zodat je kleintje ook in lighouding een zicht heeft op en kan participeren aan al wat rondom hem gebeurt,
 • een niet te zachte matras van ongeveer 8 cm dik, die je beschermt met een rubberen dekzeil waarop je een  molton en een laken legt.

Je kan klassiek beddengoed met lakens en dekentjes gebruiken. Voor baby’s die zich gemakkelijk blootwoelen is een zachte en comfortabele slaapzak met armsgaten de meest praktische oplossing; koop een op zijn maat,  zodat hij er niet in verdrinkt. Vergeet niet het stootkussen dat het hoofdje beschermt van je baby, die steeds naar de hoeken van zijn bedje wilt kruipen.

Vermijd voor baby’s veiligheid kussens en dekbedden die je baby kunnen verstikken.
Als je kleintje zevert, wat vaak voorkomt, leg je best een in twee gevouwen doek onder zijn hoofdje.

Zorg voor gordijnen die het daglicht voldoende tegenhouden zodat je kleintje niet te vroeg wakker wordt in de zomer en voorzie zacht licht of een waaklampje zodat je baby in alle rust in slaap valt of wakker wordt.

Een luiertafel?

Opgelet, de meeste ongevallen met baby’s gebeuren doordat ze van een luiertafel vallen. Kies een tafel met opkanten, op de juiste hoogte voor jouw comfort,  maar vooral ook zeer stabiel. Met een mand waarin je alle verzorgingsartikelen bij de hand hebt.

Voor de wandelingen

De draagzak: je baby dicht bij je hart!

Je hebt hier twee types draagzakken:

 • De buikdrager, zonder frame, waarmee je je baby op je buik kunt dragen. Hij mag hiervoor maximum 8 kg wegen, wat overeenstemt met een leeftijd tussen twee weken en 6-8 maanden,
 • De framedrager, om je baby op je rug te dragen. Voor kinderen van 5 jaar en ouder. Een framedrager wordt vooral aangeraden en gewaardeerd voor het maken van lange wandelingen. Koop een model met hoofdsteun. Kinderen vallen snel in slaap tijdens het wandelen. En een zonnekapje beschermt je baby in de zomermaanden.

Aarzel niet om de workshop ” Hoe draag je baby het best? ” te gaan ontdekken.

De kinderwandelwagen

Handig: de 3-in-1-kinderwagen, waarbij je zowel een wandelwagen, autobedje als buggy met  afdakje hebt. Altijd leuk als je kan combineren!

Vanaf 6-8 maanden maakt de buggy het leven gemakkelijker door zijn licht gewicht en beweeglijkheid. Neem een model waarmee je de zitkuip in beide richtingen kunt oriënteren: naar jou toe (zodat je hem veel kusjes kan geven!) en mee met de wandelrichting (zodat hij de wereld ontdekt).

In de wagen

Je mag hier niet besparen op comfort en veiligheid. Kies voor goed en stevig materiaal, geschikt voor de leeftijd van je kind.  Het materiaal dient wel degelijk afgestemd te zijn op de behoeften en grootte van je kind.

Aarzel niet om de conferentie “Veiligheid met baby in de auto” te gaan ontdekken.

Je kindje eten geven

Onmisbaar als je de fles geeft:

 • Een sterilisator voor zuigflessen, met koude of warme formule,
 • 7 zuigflessen met maatverdeling, bij voorkeur in glas voor de eerste maanden,
 • 7 spenen met regelbaar debiet en speendoppen,
 • 1 lange flessenborstel om de flessen proper te maken,
 • 1 flessenwarmer. Denk vooruit en koop een toestel dat ook kleine babypotjes opwarmt,
 • 1 zuigflesthermos als je het flesje warm wil houden.

In een hoge kinderstoel kan je kind mee eten met de groten, maar deze stoel vormt samen met de luiertafel een van de belangrijkste valoorzaken. Blijf steeds waakzaam! Kies een model met een breed en stabiel onderstel. Zet je kleintje ook vast met een veiligheidsharnas.


In hetzelfde thema

Tips
Ouder worden: een ingrijpende gebeurtenis!

Ouder worden: een ingrijpende gebeurtenis!

Tips
Methoden om je voor te bereiden op de bevalling

Methoden om je voor te bereiden op de bevalling

Tips
Je baby veilig in bad

Je baby veilig in bad